המדריך המלא לשימוש בתחליף חלב
\n
\n
את לא אמא רעה!
\nלא פעם נראה שיש ביקורת גלויה או סמויה כלפי נשים שלא מיניקות, שהן לא בוחרות לעשות את הטוב ביותר עבור התינוק שלהן. נא לזכור: אימהות זו לא רק הנקה. ההורות רצופה בכל יום בבחירות רבות בנושאים כמו בטיחות, חינוך, לבוש, ומתי ללכת לרופא.\n\nהזנה היא בחירה חשובה מאוד, אבל לא היחידה. באמצע המאה הקודמת הגה רופא הילדים המפורסם דונלד ויניקוט את הקונספט של “האמא טובה דיה”. לפיו, יסודות הבריאות נבנים על־ידי האם הרגילה באמצעות הטיפול האוהב והשגרתי בתינוק. אין אמא מושלמת, יש אמא טובה דיה השואפת לטוב ביותר עבור התינוק ובהתאם ליכולותיה.\n
לא מניקה? חשוב לעדכן
\nחלב אם מתחיל להיווצר בשדיים מהשבוע ה־16 להריון. בימים הראשונים אחרי הלידה יש חלב עשיר בכמות קטנה, המכונה קולוסטרום. סביב היום השלישי אחרי הלידה, כתוצאה מהשינויים ההורמונליים, השדיים מתמלאים בחלב בוגר יותר.\n\nבמידה שאין פינוי של החלב על־ידי התינוק, האם עלולה להרגיש אי נוחות רבה בשדיים, מלאות יתר, נוקשות וכאב. ניתן למנוע את התופעה באמצעות טיפול תרופתי שיש לנטול ביומיים הראשונים שלאחר הלידה. לכן מומלץ שעם הגעתך לחדר הלידה תעדכני את הצוות בחדר הלידה ובמחלקה שאת לא מתכוונת להיניק.\n\nאם הגמילה מתרחשת לאחר שהחלב הבוגר יותר נכנס לשדיים, יש שיטות נוספות להקל על המלאות. לכן, חשוב מאוד לעדכן את הצוות כדי שיסייע לך בנושא.\n
תרכובת מזון לתינוקות: מישהו מחזר אחריכן
\nתרכובת מזון לתינוקות היא מזון מוכן או אבקה להכנה עם מים, שרכיביו מותאמים לצרכי הגדילה של תינוקות. התרכובות השגרתיות מבוססות על חלב פרה בתוספת שומנים, ויטמינים ומינרלים שונים. יש גם סוגי תמ”ל שמבוססים על סויה או מיועדים למצבי בריאות מורכבים. לא מומלץ לבחור תמ”ל מיוחד ללא הוראת רופא.\n\nמשרד הבריאות ממליץ (אם את לא מיניקה כמובן) על הזנת התינוק בתמ”ל עד גיל שנה, כאשר מגיל 6 חודשים הדבר ייעשה בשילוב של מזונות מוצקים. לאחר שנה אפשר לעבור לחלב פרה.\n\nכל חברות התמ”ל ישמחו לספר לכן שהמזון שלהן יוצר תינוקות יותר רגועים, שיהפכו להיות ילדים יותר חכמים, ושהוא הכי קרוב לחלב אם. מכיוון שחלב אם הוא מוצר ביולוגי חי שמשתנה לא רק לפי גיל התינוק אלא גם מהנקה להנקה, אין שום אפשרות לחקות אותו.\n\nלא פעם החברות גם ינסו לפתות אתכם עם דוגמיות, מבצעים ומתנות. אל תשכחו שמדובר במוצר מסחרי לכל דבר וכדאי (בניגוד לכל הרגש ההורי) לרכוש אותו עם אותן תובנות שבעזרתן רוכשים מוצרים מסחריים אחרים. יש לשים לב שהתמ”ל מותאם לגיל התינוק.\n\nאין חובה להשתמש רק בסוג אחד של תמ”ל. על־פי הנחיות משרד הבריאות, בית החולים מחויב להציע לך תמ”ל של שתי חברות לפחות. כאמור, זה תלוי רק בכם האם להמשיך עם אותו סוג גם לאחר החזרה הביתה.\n\n
\n
איך מכינים תמ”ל?
\nלאחר הרכישה, שמרו את התמ”ל במקום קריר ויבש, כמו שעושים עם תרופות. אין להשאיר אותו זמן ממושך בחום. לפני השימוש חשוב לוודא שהקופסה לא פגומה שהמוצר עדיין בתוקף.\n\nלפני הכנת התמ”ל, יש לבצע את הפעולות הבאות:\n\n1. רחצו את הידיים עם מים חמים וסבון.\n\n2. מצאו משטח נקי להכנת התמ”ל.\n\n3. הרתיחו את המים שבהם אתם משתמשים במשך שתי דקות (כל סוגי המים – גם מים מינרלים או מים ממתקני שתיה).\n\n4. השתמשו אך ורק בכפית מדידה המצורפת על ידי היצרן. אין לאחסן את הכפית בתוך האבקה.\n\nהכי חשוב: תמ”ל מכינים בדיוק לפי הוראות היצרן – בדיוק בכמות המים ובדיוק בכמות האבקה הנדרשות. היחס בין האבקה לנוזל נקבע כדי לאפשר לשמור על התינוק ולעודד גדילה אופטימלית.\n\nתמ”ל דל מדי יכול למנוע קלוריות חיוניות לתינוק, ותמ”ל עשיר מדי יכול להפריע ליכולת הגוף לפרק את התמ”ל לרכיבי הגדילה הנחוצים.\n
איך מגישים תמ”ל?
\nאין טמפרטורה מדויקת להגשת תמ”ל. יש תינוקות שמעדיפים תמ”ל מחוממת, ויש כאלו שמוכנים לשתות אותה בטמפרטורת החדר.\n\nאפשר לחמם את הבקבוק בתוך כלי עם מים חמים או במחמם בקבוקים עד 15 דקות. חשוב שלא לחמם את התמ”ל במיקרו, זה עלול ליצור כיסי חום בתוך הנוזל שיגרמו לכוויה. תמיד כדאי לבדוק את טמפרטורת התמ”ל לפני ההגשה לתינוק, על־ידי טפטוף של כמה טיפות על פנים האמה של ההורה.\n\nאת התמ”ל מגישים מיד לאחר הכנתה. אם התינוק לא סיים את הבקבוק בתוך שעה, יש לזרוק את השארית. אפשר להכין מראש מנה נוספת ולשמור במקרר עד 8 שעות.\n\n \n
איך מנקים את הציוד?
\nתינוקות רכים נחשבים רגישים יותר למחוללי מחלות הנמצאים במזון. כדאי שתדעו: תמ”ל היא לא סטרילית, במיוחד לאחר פתיחת הקופסה והכנסה והוצאה חוזרת של כפית המדידה.\n\nעל מנת למנוע שאריות מזון קטנות שעלולות לשאת מחוללי מחלות, חשוב מאוד להקפיד על ניקוי נכון. יש לנקות את כל החלקים: בקבוקים, פטמות, טבעות הידוק, מכסים, ומחלקי מנות לשימוש מחוץ לבית.\n\n1. שוטפים את הציוד במים חמים ובסבון או במדיח כלים ב־65 מעלות.\n\n2. מרתיחים את הציוד במשך חמש דקות, כאשר המים הרותחים מכסים את כל החלקים. ניתן גם להשתמש במכשיר סטרליזטור חשמלי או במיקרו לפי הוראות היצרן.\n\n3. מייבשים את הציוד על מתקן ייבוש (לא על מגבת מטבח!) כשהפתחים כלפי מטה.\n
שמרו על קשר
\nאחד היתרונות בהנקה הוא תהליך ההיקשרות בין האם לתינוק, שנובע מהקרבה הפיזית בעת ההאכלה. גם בזמן האכלה מבקבוק מומלץ להחזיק את התינוק בחיק ההורה, פעם מימין ופעם משמאל (הדבר מסייע לצוואר ולראייה). ובכלל, הרבה להחזיק, לערסל, לשיר ולדבר אל התינוק.\n\nדרך נעימה להתקרבות עם התינוק היא מגע עור לעור: מורידים את בגדי התינוק ואת חולצת ההורה, ומשכיבים את התינוק על החזה החשוף של אמא או של אבא. לשניכם זו חוויית היכרות והיקשרות רב־חושית: מרגישים ומריחים, התינוק שומע את פעימות הלב ודיבור ההורה, ויש קשר עין מקרוב.\n\nתזכרו שיש מגוון בחירות הזנה לתינוק: הנקה בלבד, שילוב הנקה עם תמ”ל או תמ”ל בלבד. מומלץ להתייעץ בנושא עם אחות מעקב הריון, אחת טיפת חלב, יועצת הנקה, וגם עם הצוות בבית החולים.\n\nגם אמא בהריון שמרגישה שהיא לא מעוניינת להיניק, עשויה לגלות שיש מגוון דרכים לתת חלב אם וגם ליהנות מכך.\n\n \n\n \n\n**באדיבות – אריקה רוזנשטוק – מנהלת תחום טיפת חלב במחזור שרון – שומרון ויועצת הנקה מוסמכת, אתר “כללית”**\n
\n
\n
\n
\n
\n