העמסת סוכר – למה ואיך?
\nמאת: פרופ’ אדי ויסבוך רופא בכיר במחלקת נשים ויולדות ואחראי היחידה להריון בסיכון גבוה במרכז הרפואי קפלן, מקבוצת כללית.\n\nסוכרת הריון עלולה לגרום לסיבוכים לאם ולעובר. כדי לבדוק האם את סובלת מהתופעה, עלייך לבצע בדיקת העמסת סוכר אחת או יותר בין השבועות 28-24 להריון. איך נעשות הבדיקות? מה אומרות התוצאות?\n\n \n\nנפתח עם קצת מספרים: ל-5%-3% מהנשים בהריון בישראל יש סוכרת הריון. לכ־40% מתוכן כלל לא יהיו תסמינים מוקדמים לתופעה, שעלולה לגרום לסיבוכים לאם ולעובר. לכן, חשוב מאוד לבצע בדיקת העמסת סוכר, במטרה לאבחן או לשלול סכרת הריון.\n
למה העמסת מתבצעת בין השבועות 28-24 להריון?
\nבהריון מתפתחת עמידות לאינסולין (בדומה לסוכרת של הגיל המבוגר). כיוון שהעמידות מתפתחת לאורך ההריון, ביצוע בדיקת הסוכר לפני השבוע ה־24 להריון עלול לגרום לפספוס האבחון של סוכרת הריונית.\n\nנכון להיום, המדיניות הנהוגה בארץ היא לבצע העמסת סוכר 50 גרם לכלל הנשים ההרות ובדיקה אבחנתית (100 גרם) במקרה הצורך, כפי שיפורט בהמשך.\n
העמסת סוכר 50 גרם
\nהעמסת סוכר 50 גרם היא בדיקת סקר שנועדה לאתר נשים בסיכון לסוכרת הריון. בהתאם לתוצאות ייקבע האם יש צורך בהעמסת סוכר 100 גרם, שתאבחן או תשלול סוכרת הריונית.\n\nאין צורך לצום לפני העמסת סוכר 50 גרם. עם הגעתך למרפאה תתבקשי לשתות 50 גרם סוכר מדולל במים (מומלץ להצטייד מראש בלימון ולסחוט אותו לכוס שתקבלי). לאחר שעת המתנה במרפאה, בצום וללא עישון, ייקחו ממך דגימת דם לבדיקת רמת הסוכר בדם.\n
\n\n |
\n
\n
איזו תוצאה מצריכה בדיקת 100 גרם?
\nיש לבצע בדיקה של העמסת סוכר 100 גרם אם רמת הגלוקוז בדם היא 140 מיליגרם לדציליטר (מ”ג/ד”צ) או יותר. רמת גלוקוז נמוכה מ־130 נחשבת לתקינה, ואילו רמה של 140-130 היא גבולית.\n\nישנם רופאים המתייחסים ל־130 מ”ג/ד”צ כערך מחשיד, וימליצו במקרה כזה על העמסה של 100 גרם, בייחוד אם קיימים גורמי סיכון נוספים לסוכרת הריון. במקרה כזה אמנם מפספסים פחות מקרים, אך גם יותר נשים נמצאות שליליות בבדיקת 100 גרם.\n\nאם רמת הגלוקוז בדם לאחר העמסת סוכר 50 גרם היא 200 מ”ג/ד”צ או יותר תאובחן האישה עם סוכרת הריונית, ללא צורך בבדיקת 100 גרם.\n\nלעיתים יפנה הרופא להעמסת 50 גרם לפני השבוע ה־24 בהריון, או יפנה ישירות לבדיקת 100 גרם (או גם, אם בדיקת ה־50 גרם תקינה). הדבר יתרחש אם יהיו סימנים מחשידים לסוכרת הריון, כמו: סוכרת הריון בהריון קודם; לידה בעבר של עובר במשקל גדול מארבעה קילוגרם; עובר גדול ביחס לגיל ההריון בהריון הנוכחי; ריבוי של מי שפיר.\n\nכ־15% מהנשים בהריון יקבלו תוצאה לא תקינה בהעמסת 50 גרם. כ־15% מתוכן יאובחנו עם סוכרת הריון.\n
העמסת סוכר 100 גרם
\nאם יש צורך בהעמסה של 100 גרם, חשוב לבצע אותה בהקדם כדי לגלות האם מדובר בסוכרת הריון ולהתחיל בטיפול. בכל מקרה, שתי הבדיקות – 50 ו־100 – לא ייעשו באותו יום.\n\nהעמסת סוכר 100 גרם נעשית לאחר צום של לילה (14-8 שעות), כוללת ארבע בדיקות דם ונמשכת כשלוש שעות.\n\nתחילה נלקחת בדיקת דם כדי לבדוק את רמת הגלוקוז בצום. לאחר מכן האישה שותה 100 גרם גלוקוז מהול בסוכר, ואז נלקחות שלוש בדיקות דם נוספות לרמת הגלוקוז בדם בהפרשים של שעה בין האחת לשניה. ערכים תקינים הם עד 95 מ”ג/ד”צ בצום, ועד 180, 155, ו־140 מ”ג/ד”צ לאחר שעה, שעתיים ושלוש שעות בהתאמה.\n\nאבחנה ודאית של סכרת הריונית תיעשה אם ישנם לפחות שני ערכים לא תקינים. כאשר ישנו ערך אחד חריג יש להתייעץ עם הרופא המטפל. בהתאם לערך שחרג, מידת החריגה וגורמי הסיכון הקיימים, הוא יחליט על המשך הטיפול.\n
\n
\n
העמסת סוכר 75 גרם
\nיש הטוענים כי במקום בדיקות 50 ו־100, עדיף לבצע בדיקה אבחנתית אחת – העמסת סוכר 75 גרם. היא כוללת בדיקה בצום ושתי בדיקות דם נוספות כעבור שעה ושעתיים.\n\nהחיסרון הוא שכלל הנשים ההרות ייאלצו לעבור בדיקה בצום ועוד מספר בדיקות דם. התומכים בהעמסה של 75 גרם טוענים שבעזרתה יפוספסו פחות נשים עם סוכרת הריונית.